Kuchnia
pyszności
Ciasto ze szpinakiem !
Szpinaku nie czuć w cieście, za to nadaje mu fantastyczny, naturalny, zielony kolor.
Ciasto ze szpinakiem:
- 250 g świeżego szpinaku baby (nie mrożonego)
- 2/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka białego cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego
- 3 ekologiczne jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Polewa i dekoracja:
- 125 g serka kremowego Philadelphia w temp. pokojowej
- 3 łyżki masła w temp. pokojowej
- 2/3 szklanki cukru pudru
- skórka otarta z 1/4 cytryny
- pestki granata świeża figa (opcjonalnie)
- płatki migdałowe
Piekarnik nagrzewamy do 170°C z termoobiegiem lub 180°C bez. Szpinak przebieramy i blendujemy na gładką masę stopniowo dolewając olej i sok z cytryny. Blendujemy długo, aby uzyskać jak najgładsze puree. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Dodajemy puree ze szpinaku i miksujemy do połączenia. Mąkę mieszamy z proszkiem i solą i stopniowo dodajemy do masy – cały czas miksując. Masę przelewamy do tortownicy lub naczynia żaroodpornego o średnicy 20-22 cm – wysmarowanego dowolnym tłuszczem i wysypanego mąką. Ciasto szpinakowe pieczemy przez około 40-50 minut, a najlepiej aż wbity w środek patyczek będzie suchy (czas pieczenia w dużej mierze zależy od grubości ścianek foremki). Studzimy przez 5 minut w piekarniku i wyjmujemy. Gdy ciasto ostygnie odcinamy czubek, którego środek kruszymy na okruszki.
Serek ucieramy mikserem na gładko. Dodajemy po łyżce masła i ucieramy dalej. Dodajemy odrobinę skórki otartej z wyparzonej cytryny i stopniowo cukier. Miksujemy, aż do rozpuszczenia. Masę chłodzimy w lodówce, a następnie rozsmarowujemy na cieście. Posypujemy ciasto okruszkami z czubka. Dekorujemy pestkami granata, figami i płatkami migdałowymi. Chłodzimy całość w lodówce (ja nie schłodziłam i polewa się lekko rozlewała, po schłodzeniu na cieście zachowywała kształt).
PS: Jeśli nie przepadacie za masą z serka, można polać ciasto polewą z białej czekolady i serka mascarpone. Przepis pochodzi ze stroni poezja smaku:)
smacznego
MA==