Kuchnia

redukcja

Tarta ze szpinakiem BEZ MĄKI 162kcal/porcja

Składniki na jedną tartę - 650kcal (162kcal porcja, czyli 1/4 całości):

puszka białej fasoli (200g bez zalewy)
1 jajko
3 łyżki otrębów pszennych (11g)
2 łyżki otrębów owsianych (23g)
1 łyżeczka lnu mielonego (4g)
1 łyżka oliwy extra virgin (7g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
paczka szpinaku mrożonego (450g) (świeży szpinak około 250g)
60g (mniej więcej 1/2 "kulki" Zott) startej mozzarelli light (dla liczących kalorie: ser z całego dania ma u mnie 100kcal, jeżeli zdecydujecie się na inny ser, to trzeba sobie przeliczyć)
3 plastry papryki (u mnie 60g ~ 19kcal), opcjonalna, ja dodałam, żeby trochę "ożywić" smak szpinaku, wbrew pozorom bardzo pasuje.

0. Jeżeli mamy szpinak Hortex w "desce" (nie wiem jak to określić inaczej) to wyjmujemy go na samym początku, żeby trochę zmiękł i potem dało się to jakoś przełożyć na patelnię. Nie wiem kto wymyślił ten szpinak w takiej formie, którym zwykle jak się spieszę, muszę walić z całej siły o blat w celu pokruszenia przed umieszczeniem na patelni...
1. Fasolę płuczemy, odcedzamy i przekładamy do miski, do której wbijamy jajo. Blendujemy lub ugniatamy dokładnie narzędziem do robienia puree/widelcem.
2. Do masy dodajemy otręby, len, oliwę, proszek do pieczenia i porządnie mieszamy (lub wyrabiamy w robocie kuchennym), odstawiamy do lodówki na 30min
3. W tym czasie na patelni podduszamy szpinak, pod koniec duszenia dodajemy sól, pieprz i czosnek w wybranej formie, u mnie była to kostka czosnkowa Knorr, a soli użyłam czosnkowej (uwielbiam czosnek :)
4. Szpinak odstawiamy nieprzykryty, żeby odparowała woda.
5. Smarujemy naczynie do tarty (ja używam silikonowych, więc nie smaruję) odrobiną oliwy i posypujemy lnem, następnie wyklejamy formę naszym ciastem (ważne, aby podczas wyklejania mieć cały czas mokre ręce, gdyż ciasto się klei).
6. Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni wkładamy tartę i pieczemy przez około 20minut, aż się nie zarumieni. Potem wyjmujemy, nakładamy szpinak i ser, zapiekamy jeszcze chwilę do roztopienia sera (oczywiście w momencie dokładania składników nie wyłączamy piekarnika!)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation