Kuchnia

Nalewki i inne napoje

Składniki:
spirytus 95 proc.: 1 litr
cukier: 1 kg
cukier waniliowy: 1 opakowanie
maliny: 1,5 kg

1. Dojrzałe dorodne owoce przebierz i oczyść z szypułek, zmiksuj je lub przetrzyj przez sito. Dodaj cukier i wanilię, dokładnie wymieszaj i przełóż do suchego, wyparzonego słoja lub emaliowanego rondelka. Przykryj naczynie gazą i pozostaw na dwa dni w ciepłym, słonecznym miejscu.
2. Następnie wlej spirytus i dobrze wymieszaj. Po 3 dniach przecedź przez sito wyłożone watą zawiniętą w jałową gazę. Szczelnie zakorkuj i odstaw na tydzień do sklarowania. Gdy osad opadnie na dno, ostrożnie przesącz płyn przez filtr. Przelej do wyparzonych butelek, szczelnie zamknij i odstaw na 6 miesięcy w ciemne miejsce.
3. Podobnie możesz przygotować likier z derenia, czeremchy czy kaliny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation