Kuchnia

przetwory

Dżem ze śliwek i gruszek

Składniki:
1 kg śliwek
2 duże, dojrzałe gruszki
łyżeczka cynamonu
kieliszek wody
400 g cukru
1 cytryna

Przygotowanie:
Owoce dokładnie umyj, wyszoruj cytrynę. Usuń pestki i ogonki ze śliwek, z gruszek – gniazda nasienne. Wszystkie wrzuć do dużego garnka.
Podgrzewaj na średnim ogniu, aż do zagotowania, często mieszając. Od chwili zabulgotania, zostaw na małym ogniu, bez pokrywki. Po około godzinie zasyp cukrem zmieszanym z cynamonem, dolej wodę i sok wyciśnięty z jednej cytryny. Mieszaj co jakiś czas, pilnując, żeby dżem nie przypalił się do dna. To ważne, bo od momentu dodania cukru masa lubi się przypalać.
Całe gotowanie zajmuje około 2-3 godzin. Wszystko w zależności od gęstości dżemu, jaką chcecie uzyskać. Gotowanie dżemu polega na jego odparowywaniu. Dlatego dusi się go bez pokrywki. Im dłużej się go trzyma na ogniu, tym będzie gęstszy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation