Kuchnia

przetwory

Marynowane grzyby


Składniki:
5 kg grzybów,
1 litr białego winnego octu,
5- 7 cebulek średniej wielkości,
2 łyżeczki pieprzu w ziarnach,
10 listków laurowych,
½ łyżeczki mielonego cynamonu,
½ łyżeczki goździków,
Po 10 łyżeczek soli i cukru.
Wykonanie:

Grzyby oczyść, umyj w zimnej wodzie i chwilę odczekaj aż podeschną. Następnie pokrój je na równe kawałki i ugotuj w lekko osolonej wodzie (przez ok. 20 minut od momentu zagotowania).

Odcedź grzyby z wody, ułóż je do miski i szczelnie zamknij małą pokrywką (możesz nawet przygnieść je od góry czymś ciężkim). Grzyby muszą postać w taki sposób przez godzinę. Odcedź z nich resztę płynu.

Przygotuj marynatę: w 1,5 litra gorącej wody rozpuść cukier, sól, dodaj przyprawy i drobno pokrojoną cebulę. Zagotuj. Do gotującego się wywaru wrzuć grzyby i gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj ocet i ponownie zagotuj.

Gorące grzyby rozłóż do wcześniej umytych i wysterylizowanych słoików i zalej gorącą marynatą, w której się gotowały. Uwaga, nalewaj płyn aż pod samą szyjkę naczynia. Słoiki szczelnie zamknij i odstaw do powolnego wystygnięcia w pokojowej temperaturze.

Grzybki będą gotowe do spożycia za 8 - 12 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation