Kuchnia

Wszelakie słodkości

Tarta waniliowa z owocami

Składniki:
- mąka 25 dag
- masło 12 1/2 dag
- cukier 20 dag
- jajko
- sól szczypta
- maliny 12 dag
- jagody 12 dag
- czerwona porzeczka 12 dag
- budyń waniliowy (2 torebki, każda na 500ml mleka)
- mleko (2 szklanki)
- cukier waniliowy 1 torebka
- śmietana 75 dag gęstej i kwaśnej
- cukier puder (2 łyżki)
- tłuszcz do posmarowania formy

Sposób przygotowania:
1. Tłuszcz posiekać z mąką, 6 dag cukru, jajkiem oraz solą, zagnieść z 2 łyżkami zimnej wody na kruche ciasto. Zawinąć w folię, włożyć na 30 minut do lodówki. j 2. Ciasto wyjąć, wylepić nim nasmarowaną tłuszczem płaską formę do ciast owocowych (śred. 26 cm), zawinąć do góry brzeg ciasta. Spód tarty po nakłuwać widelcem. Jagody, maliny i porzeczki przebrać, opłukać, osaczyć. 3. Proszek budyniowy rozprowadzić połową szklanki mleka. Zagotować resztę mleka z cukrem waniliowym i pozostałym cukrem, dodać budyń. Zagotować, odstawić na kilka minut. Jeszcze gorący budyń wymieszać z kwaśną śmietaną, połowę przelać na spód tarty. Obłożyć 2/3 owoców, zalać resztą masy waniliowej. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C. Przestudzić, obłożyć resztą owoców. Udekorować tarte listkami mięty, posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation