Kuchnia

Przetwory

Składniki
ilość sztuk : 6 słoików

2 kg pomidorów
2 łyżki oleju
1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
2 kawałki cynamonu
1 łyżeczka anyżku

2 suszone papryczki chili
5 goździków
1 łyżeczka kurkumy
5 łyżeczek cukru
3 łyżki białego wytrawnego wina

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min. › Gotowanie: 1godz.30min. › Gotowe w: 1godz.50min.

Pomidory obrać ze skórki i drobno pokroić.
W rondelku rozgrzać olej, dodać imbir, cynamon, anyżek, chili, goździki i kurkumę i smażyć przez minutę, aż uwolni się aromat.
Do przypraw dodać pomidory i 3 łyżki wody, dusić na małym ogniu przez 40 minut, często mieszając.
Całość przetrzeć przez sito, dodać cukier i wino, gotować przez kolejne 25 minut.
Sos przelewać do wyparzonych słoików.
Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation