Kuchnia

smakołyki

dieta strukturalna: chleb bez mąki? oczywiście....

350 gr otrębów pszennych
200 gr otrębów owsianych
15 gr drożdży (mogą być sypkie lub zwykłe)
3 jajka
kubek mleka sojowego
tymianek, sól
słonecznik, sezam

Przygotowanie:

Otręby zmielić blenderem na grubą mąkę. Wsypać do miski. W garnuszku ciepłego mleka sojowego rozpuścić drożdże. Wlać do otrębów. Dodać jajka, odrobinę posolić, dodać tymianek i słonecznik. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. U mnie chlebek naprawdę rósł "jak na drożdżach" :-)
Po pół godzinie, przemieszałam znowu wszystko razem i tak ugniecione ciasto przełożyłam do wysmarowanej oliwą z oliwek małej foremki i znowu odczekałam pół godzinki do wyrośnięcia. Na koniec posypałam sezamem i wstawiłam do piekarnika na 30 minut nagrzanego do 200 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation