Kuchnia

kulinaria

Krajanka "Jeżyki"

NA CIASTO:
4 łyżki brązowego cukru
125g twardego masła
175g mąki

Masło posiekać na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite ciasto. Schłodzić około 30 minut w lodówce. Blachę o wymiarach ok 35x25cm lub nieco mniejszą posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozłożyć na blasze ugniatając palcami (można lekko zmoczyć dłoń wodą). Gęsto po nakłuwać widelcem.

PIECZENIE: 190st, ok. 20minut (do zarumienienia)

NA NADZIENIE:
120g orzechów laskowych
120g migdałów
160g-180g drobnych rodzynek
40g prażonych nasion amarantusa (poppingu)
1 puszka gotowej masy kajmakowej (krówkowej)

Migdały wrzucić do wrzątku, poczekać aż woda ponownie się zagotuje, odcedzić i obrać. Posiekać grubo (każdy migdał na około 4 części). Posiekane migdały chwilkę uprażyć na suchej rozgrzanej patelni, uważając aby ich nie spalić.
Orzechy laskowe umieścić na suchej rozgrzanej patelni i co chwila wstrząsając patelnią.Prażyć aż skórki popękają. Rozcierając orzechy między dłońmi usunąć skórki. Orzechy grubo posiekać (każdy na około 4 części).
Masę kajmakową umieścić w garnuszku i lekko podgrzać, aby nieco się rozrzedziła, ale nie zrobiła zbyt ciepła. Do masy wrzucić orzechy włoskie, migdały, rodzynki i popping. Dokładnie wymieszać. Masą bakaliową wyłożyć na ostudzone ciasto.

POLEWA:
200g czekolady deserowej lub mlecznej
4 łyżki mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka masła

Masło, cukier i mleko umieścić w garnuszku, podgrzać do lekkiego rozpuszczenia, dodać połamaną czekoladę i podgrzewać mieszając aż masa stanie się jednolita i błyszcząca. Czekoladą oblać ciasto.

Przed podaniem schłodzić co najmniej 2h w lodówce. Podawać schłodzone. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation