Kuchnia

szarlotki i różności z jabłek

Strudel
ciasto:
250 g mąki pszennej typ 550 luksusowa
1 jajo
90 ml zimnej wody
30 g zimnego masła
szczypta soli

farsz:
1 kg jabłek (odmiany nie wodniste)
100 g rodzynek
50 g orzechów
do posypania jabłek
cynamon wg uznania
5 łyżek bułki tartej
50 g roztopionego masła do farszu
50 g roztopionego masła do posmarowania ciasta
cukier puder do posypania

Przygotuj ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj kawałki masła, jajko, wodę i sól. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i podziel na ósemki, a następnie pokrój w plastry.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na bardzo cienki, prostokątny placek (prawie przezroczysty). Aby to osiągnąć, wałkuj je na rozłożonym i oprószonym mąką papierze pergaminowym, a następnie rozciągaj rękami, aby wszędzie miało jednakową grubość. Tak rozwałkowane ciasto natłuść rozpuszczonym masłem.
Jabłka wymieszaj w misce z bułką tartą, posiekanymi orzechami, rodzynkami, cukrem, cynamonem i rozpuszczonym masłem, a następnie nałóż na rozwałkowane ciasto tak, aby od góry i po bokach zostawić po 2 cm wolnego miejsca. Ostrożnie zwiń je w roladę. Postaraj się, by łączenie ciasta było pod spodem. Boki rolady także zwiń pod spód.
Ciasto ostrożnie przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C. Piecz przez 40-60 minut, aż strudel będzie złotego koloru. Ciasto z wierzchu powinno być chrupkie, a w środku miękkie.
Gdy wystygnie, przed podaniem posyp je cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation