Kuchnia

kuchnia

Zupa krem ogórkowo-cukiniowa
Składniki:
2 długie ogórki zielone
1 cukinia
1 średnia cebula
200 ml śmietany 12%
100g serka topionego
20g mąki pszennej
500ml bulionu drobiowego
sól, pieprz
koperek
szczypiorek


wykonanie thermomix:
Ogórki i cukinię obrać i pokroić w kawałki. Cebulę również. Włożyć do naczynia dodać serek. Zmiksować 7s/obr. 8. Dodać mąkę, śmietanę i bulion i zmiksować 3s/obr.5
Gotować 10 min/100 stopni/obr.2. Nałożyć miarkę i zmiksować 30s/obr.10. Dodać posiekany koperek i szczypiorek. Doprawić. Podawać z groszkiem ptysiowym

wykonanie tradycyjne:
Ogórki, cebulę i cukinię pokroić w kostkę, zalać bulionem i gotować do miękkości ok 10 minut. Mąkę wymieszać ze śmietaną i wlać do zupy. Zmiksować całość bardzo dokładnie na gładki krem. Dodać szczypiorek i koperek. Doprawić. Podawać z groszkiem ptysiowym.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation