Kuchnia

kuchnia

Sałatka z rzodkiewką, grejpfrutem i białym serem
SKŁADNIKI

2 PORCJE
mix sałat ze szpinakiem lub roszponką lub rukolą
szczypta soli morskiej
1 dojrzały i miękki grejpfrut
5 - 6 rzodkiewek
70 g sera białego
DRESSING CYNAMONOWY:
1 łyżeczka skórki startej z grejpfruta
1 łyżka soku z grejpfruta
2 łyżki oliwy extra vergine
1/2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
2 pełne łyżeczki płynnego miodu
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonx
Sałatę opłukać, osuszyć i włożyć do salaterek. Zetrzeć skórkę z grejpfruta (1 łyżeczka), odłożyć. Grejpfruta obrać a następnie podzielić na dzwonka bezpośrednio nad talerzykiem. Dzwonka obrać z błonek. Można też całego grejpfruta wyfiletować, tzn. wyciąć ostrym nożem dzwonka pomiędzy błonkami. Sok z grejpfruta zebrany na talerzyku zlać do miseczki i zachować.
Sałatę lub szpinak oprószyć solą morską, na wierzch położyć cząstki grejpfruta. Posypać rzodkiewkami startymi na tarce, obłożyć kawałkami sera białego (ser można oprószyć solą morską).
Do miseczki z sokiem grejpfrutowym dodać resztę składników dressing: skórkę z grejpfruta, oliwę, sok z cytryny, miód, cynamon. Polać po sałatce i podawać. Smacznego!
WSKAZÓWKI

Do sałatki zamiast grejpfruta można też użyć arbuza. Zamiast białego sera można użyć ricotty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation