Kuchnia
szarlotki i różności z jabłek
Jabłecznik z bitą śmietaną.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę jabłkową:
- 1,2 kg jabłek
- 1 galaretka o smaku brzoskwiniowym
- 1/4 szklanki wody
Składniki na masę z bitej śmietany:
- 200 ml śmietany kremówki
- 1/2 opakowania galaretki o smaku brzoskwiniowym
Dodatkowo do dekoracji:
- 3-4 kostki mlecznej czekolady
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm (ja piekłam z 1,25 porcji w tortownicy 24 cm), wysmarować ją masłem i obsypać mąką.
Białka oddzielić na żółtek i na puszystą pianę, dodać cukier i dokładnie zmiksować. Dalej wlać żółtka, wsypać proszek do pieczenia razem z mąką przesianą przez sitko. Wymieszać do połączenia się składników i przelać do formy.
Piec 30-40 minut (do suchego patyczka i złotego koloru wierzchu). Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
W czasie pieczenia biszkoptu umyć jabłka, obrać, usunać gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wszystkie jabłka włożyć do garnka z grubym dnem, wlać wodę i prażyć do całkowitego rozpadnięcia się jabłkowych kosteczek. Kiedy z jabłek dostatecznie odparuje woda (jabłka mają być dość gęste, tak po około 20 minutach prażenia) dodać galaretkę i trzymać garnek na piecu dodatkowe 5 minut. Odstawić na bok do całkowitego ostygnięcia i lekkiego stężenia galaretki, aby masa nie wsiąknęła w biszkopt.
Kiedy biszkopt będzie już wystudzony przekroić na 2 blaty jeden grubszy tj. 2/3 wysokości biszkoptu, drugi cieńszy 1/3 wysokości ciasta.
Na spód talerza, na którym będziemy podawać ciasto ułożyć większy blat, przełożyć masą jabłkową i przykryć cieńszym blatem.
Na wierzch przygotować masę z bitej śmietany: w 1/3 szklanki wody rozpuścić połowę galaretki i odstawić do lekkiego ostygnięcia, następnie dobrze schłodzoną śmietanę ubić mikserem, pod koniec miksowania dodać galaretkę i wymieszać do połączenia się składników.
Na wierzch biszkoptu rozłożyć równo masę z bitej śmietany i udekorować startą na małych oczkach czekoladą.
Przechowywać w chłodnym miejscu.
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