Kuchnia

sałatkowo

SAŁATKA Z ZAPIEKANYM KOZIM SEREM (Salade au Chèvre Chaud) | Lepszy Smak

« BIAŁE SZPARAGI z pomarańczowym twarożkiem
SAŁATKA Z ZAPIEKANYM KOZIM SEREM (Salade au Chèvre Chaud)

7 Maj 2013 Autor: aniado

sałatka z kozim serem20132

Prawdziwy Klasyk z kraju nad Loarą!
Sałatki z zapiekanym kozim serem można spotkać w całej Francji :)
Albo się je kocha albo nienawidzi! Nie sposób przejść obok nich obojętnie ;)

Składniki:
plastry koziej rolady Sainte Maure* (w polskich sklepach najczęściej dostępne są małe roladki firm Soignon albo President)

mieszanka zielonych sałat
dodatkowo (opcjonalnie): świeże pomidory i ogórki

oliwa i ocet do polania lub sos winegret, musztardowy lub balsamiczny

*Uwaga: Więcej na temat oryginalnego sera koziego Sainte Maure możecie przeczytać tutaj :)

sałatka z kozim serem20131

Wykonanie:
Kozi ser pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Ułożyć na arkuszu papieru do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (termoobieg 190 stopni lub funkcja grill). Piec 5-8 minut do czasu aż ser delikatnie się rozpuści i przyrumieni.

W czasie gdy piecze się ser na talerzach rozłożyć mieszankę sałat i ewentualnie plasterki pomidora oraz ogórka.

Plastry gorącego sera układać na wierzchu sałatki, całość skropić oliwą i octem lub dowolnym sosem. Podawać od razu.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation