Kuchnia

tarRrta

Czary Gary: Quiche z fioletowym kalafiorem. 100% natural.

Składniki:
na ciasto:
250g mąki
150g masła
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
3 łyżki wody
na nadzienie:
1 fioletowy kalafior
sok z 3/4 cytryny
2 ząbki czosnku
3 jajka
200ml śmietanki 30%
400 g serka naturalnego (np. President)
40g startego parmezanu
70g suszonych pomidorów
sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
ok. 10 żółtych pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:
Składniki na spód, zagnieść na gładkie ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 1-1.5h.
Nadzienie: Kalafiora umyć i podzielić na drobne różyczki. Gotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Wyjąć, przelać zimną wodą, odsączyć i szybko polać sokiem z cytryny (inaczej straci kolor**). Odstawić na ok. 20 min. Pomidory suszone drobno pokroić. Roztrzepane jajka wymieszać ze śmietanką, parmezanem, serkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i gałką muszkatołową. Dobrze wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć nim dno i boki formy, ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec ok 10-15 min aż ciasto nieco się zrumieni. Wyjąć z piekarnika. Na ciasto wylać masę serowo-jajeczną, rozłożyć kalafiora oraz przekrojone na połówki pomidorki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 35 -40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation