Kuchnia

przetwory

Dżem z mirabelek
Składniki:
2 kg mirabelek
500 g brązowego cukru
sok z 2 cytryn
płaska łyżka zmielonego kardamonu

Przygotowanie:
Umyj i wypestkuj mirabelki. Wrzuć do dużego garnka, dolej soku z cytryn, gotując na średnim ogniu doprowadź do wrzenia. Gotuj bez przykrycia dość długo, dopóki owoce nie zaczną nabierać właściwej konsystencji. Mi zajęło to jakieś 1,5-2 godziny. Od czasu do czasu mieszaj. Dosyp cukier, wymieszaj i gotuj jeszcze jakiś czas, około pół godzin, często mieszając. Może zająć to mniej czasu, wszystko zależy od gęstości dżemu – jeśli widzisz, że już, zdejmij z ognia. Napełniaj umyte i dobrze wyparzone słoiki i od razu zakręcaj. Ja swój dżem dodatkowo zapasteryzowałam wstawiając słoiki do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na pół godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation