Kuchnia

Cooking / Baking

Lekki sernik na zimno z letnimi owocami

SKŁADNIKI (na małą formę 16 cm):
spód:
80 g herbatników Petit Beurre
20 g płatków jęczmiennych lub owsianych
50 g masła
masa serowa:
400 g serka homogenizowanego naturalnego
1 jogurt naturalny (180 g)
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżeczki żelatyny (+ 1/3 szklanki wrzątku)
warstwa owocowa:
1 szklanka letnich owoców sezonowych: czerwone porzeczki, jagody leśne, poziomki, maliny, małe truskawki
1 galaretka (np. smak owoce leśne)


PRZYGOTOWANIE:
Herbatniki pokruszyć i wraz z płatkami umieścić w blenderze. Blendować do momentu, w którym największe okruchy herbatników będą miały 2-3 mm średnicy. Rozpuścić 50 g masła i wymieszać z mieszanką. Spód tortownicy o średnicy 16 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Wyłożyć herbatniki z płatkami i masłem. Mocno docisnąć do dna.
Spód schłodzić (1,5-2 h).
W 1/3 szklanki wrzącej wody rozpuścić dokładnie żelatynę. Odstawić do momentu uzyskania temperatury pokojowej, co jakiś czas mieszać - żelatyna musi całkowicie wystygnąć!
Serek wymieszać w misce z jogurtem, dodać cukier, cukier puder i ekstrakt, wymieszać chwilę elektryczną trzepaczką. Dodawać stopniowo wystudzoną żelatynę cały czas mieszając mikserem na najniższych obrotach.
Masę wylać na schłodzony, twardy spód. Chłodzić ok. 2 godz.
Galaretkę rozpuścić we wrzątku, jednak zamiast 500 ml wody dać 200 ml. Przestudzić do temp. pokojowej. Na serniku wyjętym z lodówki rozsypać równomiernie owoce. Zalać letnią galaretką. Schłodzić.
Gotowy serniczek wyjąć z blaszki ostrożnie i umieścić na talerzu / małej paterze. Najlepiej najpierw oddzielić sernik nożem od brzegów foremki. Kawałki sernika podawać z listkami mięty, ewentualnie dekorowane świeżymi owocami. U nas był jeszcze sos owocowy z zagotowanych czerwonych porzeczek w małej ilości wody z dodatkiem cukru, następnie zmiksowanych i przetartych przez drobne sitko.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation