Kuchnia

Cooking / Baking

Tarta waniliowa z owocami

Kategoria: Ciasta z owocami, Featured, Przepis
Brak komentarzy

tarta waniliowa z owocami Tarta waniliowa z owocami
Składniki:

mąka 25 dag
masło 12 1/2 dag
cukier 20 dag
jajko 1 szt
sól szczypta
maliny 12 dag
jagody 12 dag
czerwona porzeczka 12 dag
budyń waniliowy 2 torebka każda na 500ml mleka
mleko 2 szklanka
cukier waniliowy 1 torebka
śmietana 75 dag gęstej i kwaśnej
cukier puder 2 łyżka
tłuszcz do posmarowania formy
mięta listki do dekoracji

Wykonanie:

1. Tłuszcz posiekać z mąką, 6 dag cukru, jajkiem oraz solą, zagnieść z 2 łyżkami zimnej wody na kruche ciasto. Zawinąć w folię, włożyć na 30 minut do lodówki. j 2. Ciasto wyjąć, wylepić nim nasmarowaną tłuszczem płaską formę do ciast owocowych (śred. 26 cm), zawinąć do góry brzeg ciasta. Spód tarty ponakłuwać widelcem. Jagody, maliny i porzeczki przebrać, opłukać, osaczyć. 3. Proszek budyniowy rozprowadzić połową szklanki mleka. Zagotować resztę mleka z cukrem waniliowym i pozostałym cukrem, dodać budyń. Zagotować, odstawić na kilka minut. Jeszcze gorący budyń wymieszać z kwaśną śmietaną, połowę przelać na spód tarty. Obłożyć 2/3 owoców, zalać resztą masy waniliowej. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C. Przestudzić, obłożyć resztą owoców. Udekorować tarte listkami mięty, posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation