Kuchnia
PYSZNOŚCI
Naleśniki z farszem indyjskim
Składniki:
10 naleśników
4 duże cebule
8 dużych ugotowanych ziemniaków
2 łyżeczka kurkumy
sól
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczki cukru
natka pietruszki, posiekana
oliwa z oliwek
do farszu lub dodać do podstawowego przepisu na naleśniki:
7-8cm kawałek imbiru
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
łyżeczka nasion kuminu (użyłam przyprawy w proszku)
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Pikantne naleśniki + farszNa dużej i suchej patelni podsmaż nasiona kuminu (aż zacznie intensywnie pachnieć), następnie wlej 2 łyżki oliwy, a następnie pokrojone drobno imbir, chilli i czosnek. Smaż przez około 2-3 minuty. Całą zawartość patelni przełóż do miski, w której następnie przygotuj ciasto naleśnikowe (przepis tutaj). Gładkie ciasto naleśnikowe z pikantnymi dodatkami zamieszaj jeszcze raz przed smażeniem, a następnie wylewaj na patelni lekko posmarowaną oliwą. Smaż obustronnie do zarumienienia.
Na drugiej patelni wlej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej cebule pokrojoną w pióra. Jak cebula się zeszkli, dodaj 2 łyżeczki kurkumy i wymieszaj, aby cała cebula się zabarwiła. Dodaj pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki i smaż prze kilka minut, mieszając aby również się zabarwiły. Zdejmij z ognia i pozostaw na chwilkę do wystygnięcia (w tym czasie smaki się 'przegryzą').
Farsz nakładaj na pikantne naleśniki i zawiń je dość ciasno w rulon. Możesz pokroić na połówki i podawać.
Zwykłe naleśniki + farsz
Na dużej i suchej patelni podsmaż nasiona kuminu (aż zacznie intensywnie pachnieć), następnie wlej 2 łyżki oliwy, a następnie pokrojone drobno imbir, chilli i czosnek. Smaż przez około 2-3 minuty. Całą zawartość patelni przełóż do miseczki. Na tę samą patelnię dolej kolejne 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej cebule pokrojoną w pióra. Jak cebula się zeszkli, dodaj 2 łyżeczki kurkumy i wymieszaj, aby cała cebula się zabarwiła. Dodaj pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki i smaż prze kilka minut, mieszając aby również się zabarwiły. Następnie dodaj zawartość miseczki smaż przez 2 minuty na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, a następnie zdejmij z ognia i pozostaw na chwilkę do wystygnięcia (w tym czasie smaki się 'przegryzą').
Farsz nakładaj na naleśniki i zawiń je dość ciasno w rulon. Możesz pokroić na połówki i podawać.
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