Kuchnia

Kulinaria

Zupa z dyni z ryżem na ostro


• 1 kg dyni
• 500 g ziemniaków
• 2 marchewki
• 2 pietruszki
• 1 mały seler korzeniowy
• 2 ząbki czosnku
• 1 ostra papryka
• kawałek korzenia imbiru
• 4 cebule
• sól
• czarny pieprz
• oliwa minimum 50 ml plus trochę do polania zupy przed podaniem
• 1 szklanka ryżu basmati


1. Ryż gotuję na sypko w osolonej wodzie.
2. Dynię obieram ze skóry, wyjmuję pestki i kroję w kawałki.
3. Ziemniaki, marchewkę, seler oraz pietruszkę obieram i kroję w dużą kostkę.
4. Cebule obieram i kroję w kostkę. Na patelni z oliwą podsmażam cebule na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaję rozdrobniony czosnek.
5. Do garnka wkładam dynie, ziemniaki, ostrą papryczkę, ¾ podsmażonej cebuli, marchewkę, selera, pietruszkę, dolewam około 3 litrów wody, solę i gotuje pod przykryciem przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodaję obrany kawałek korzenia imbiru. Próbuję i doprawiam w razie potrzeby. Wyjmuje ostrą paprykę.
6. Zupę blenduję na jednolitą masę. Zupę dyniową mieszam z ryżem, na wierzchu układam pozostałą cebulę, ozdabiam pietruszką i podaję polaną oliwą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation