Kuchnia

Studenckie obiady :)

Maślankowe muffiny cytrynowe

300 g mąki

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

125 g cukru pudru

185 ml maślanki

2 łyżki startej skórki cytrynowej

1 łyżka soku z cytryny

2 jajka

110 g stopionego masła

szczypta soli

Formę na 12 muffinek posmaruj olejem lub wyłóż papilotkami. W dużej misce połącz suche składniki. W drugiej misce wymieszaj jajka, maślankę, sok, skórkę z cytryny i masło i wszystkie połączone "mokre" składniki połącz z suchymi. Szybko wymieszaj. Nie należy mieszać zbyt długo, ponieważ ciasto powinno być grudkowate.

Masę nałożyć do foremek do 3/4 wysokości. Wstaw do nagrzanego do 170* C piekarnika i piecz 20 minut. Zrób test suchego patyczka.

Upieczone muffinki zostaw w formie jeszcze przez 5 minut, a następnie delikatnie wyjmij i wystudź na kratce.

Przepis pochodzi z bloga http://wrotkaonline.blox.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation