Kuchnia

Przepisy- dania główne i przekąski

Steki – przepis
Składniki (dla 2 osób):
2 steki wołowe
łój wołowy lub masło klarowane do smażenia
sól, pieprz

Wykonanie:

Krok 1. Jeśli mięso jest twarde, zostawiamy je, pod przykryciem, na 1-2 dni w lodówce, gdzie ściemnieje i skruszeje. Można też, w celu zmiękczenia, marynować steki przez ok. 8 godzin w lodówce, skropione sokiem z cytryny lub polane czerwonym, wytrawnym winem.
Krok 2. Na 1 godzinę przed grillowaniem steki wyjmujemy z lodówki, żeby uzyskały temperaturę pokojową.
Krok 3. Wycinamy ze steków większe kawałki tłuszczu (warstwa tłuszczu z zewnątrz powinna mieć grubość ok. ½ cm), a błony w środku można delikatnie ponacinać nożem. Dzięki temu mięso podczas smażenia nie obkurczy się zbyt mocno i zachowa swój kształt.
Krok 4. Nacieramy mięso solą i pieprzem (przyprawić można je także ok. 12 godzin wcześniej; niektóre szkoły przyrządzania steków mówią, żeby solić je dopiero po usmażeniu, żeby mięso nie stwardniało).
Krok 5. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz na średnim ogniu.
Krok 6. Przez 30 sekund (łącznie) obsmażamy boki steków.
Krok 7. Obsmażamy każdą stronę steku przez 1 minutę. Następnie zostawiamy stek na ogniu dłużej, w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia.
Bez termometru kucharskiego możemy określić stopień wysmażenia mięsa na podstawie jego miękkości i sprężystości oraz czasu smażenia.
Steki bardzo krwiste – temperatura w środku mięsa to ok. 55 °C, wystarczy smażenie ich po 1 minucie z każdej strony na średnim ogniu.
Kolejne czasy smażenia uwzględniają wykonane już szybkie obsmażenie (po 1 minucie z każdej strony).
Steki krwiste - temperatura w środku mięsa to ok. 60 °C, czas smażenia po ok. 1 minucie z każdej strony
Steki półkrwiste - temperatura w środku mięsa to ok. 63 °C - czas smażenia po ok. 2-3 minuty z każdej strony
Steki średnio wysmażone - temperatura w środku mięsa to ok. 71 °C, czas smażenia po ok. 5-6 minut z każdej strony
Steki dobrze wysmażone - temperatura w środku mięsa to ok. 77 °C, czas smażenia po ok. 7-9 minut z każdej strony
Steki bardzo dobrze wysmażone - temperatura w środku mięsa to ok. 82 °C, czas smażenia po ok. 10-12 minut z każdej strony
Krok 7. Po zdjęciu z patelni stekom dajemy 1-2 minuty „odpoczynku” na talerzu i dopiero po tym czasie serwujemy z ulubionymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation