Kuchnia

Gołąbki

Lekkie gołąbki z młodej kapusty
Składniki na 4 gołąbki:
250 g mielonego mięsa z indyka
1 woreczek brązowego ryżu
1 białko jaja
sól, pieprz, majeranek, tymianek, czosnek, oregano
kilka dużych liści młodej kapusty
2 puszki pomidorów
Brązowy ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie pozostawiając go lekko twardym (ok. 20 minut). Odcedź i ostudź. Liście kapusty umyj, przelej na sicie gorącą woda by zmiękły. Delikatnie ostrym nożem odetnij zgrubienia. Mięso z indyka wymieszaj z ryżem, białkiem i przyprawami. Odstaw na kilka minut. Rozłóż liście kapusty na desce. Z mięsa mokrymi rękami uformuj klopsy i układaj na kapuście. Zawiń je w kopertę. Pomidory w puszce zmiksuj blenderem (możesz dodać trochę bulionu warzywnego jeśli sos jest bardzo gęsty, ale to nie jest konieczne). W głębokim garnku połóż na dnie 2-3 duże liście kapusty i układaj na niej gołąbki. Tak przygotowane zalej sosem pomidorowym, duś pod przykryciem do miękkości - około 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation