Kuchnia

Ryż

Ryż szafranowy na słodko
Składniki:

*1 szklanka ryżu basmati lub długoziarnistego

*2 łyżki masła

*1 3/4 szklanki wody

*2 łyżki mleka

*1/2 szklanki cukru

*1 kawałek laski cynamonu

*1/4 łyżeczki nitek szafranu

*4 goździki

*1/2 łyżeczki grubo zgniecionych nasion kardamonu

*szczypta soli

*3 łyżki pokrojonych pistacji (pominęłam)

*3 łyżki pokrojonych migdałów

*1 łyżka rodzynków

*2 łyżki suszonych truskawek i kokosu (mieszanka, którą dodałam od siebie)

*pół łyżeczki wody różanej (mój dodatek)



Wykonanie:

Migdały, orzechy i rodzynki lekko podprażyć na patelni, aż orzechy lekko się zarumienią.

Do garnka wlać wodę, włożyć ryż, cynamon, szczyptę soli i postawić na średnim ogniu. Kiedy się zagotuje zmniejszyć ogień (ustawić na najmniejszy) i przykryć. Ryż gotować około 15 minut, lub do momentu, kiedy woda nie wyparuje.

Podczas gotowania ryżu, w osobnym garnku wymieszać mleko, masło, cukier, szafran, goździki i kardamon. Postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Cały czas mieszać, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić.

Do ugotowanego ryżu dodać mleczną miksturę oraz orzechy. Całość delikatnie wymieszać łyżką, by nie rozgnieść ryżu. Naczynie z ryżem przykryć, postawić na bardzo małym ogniu i gotować około 3-4 minuty. Po zdęciu z gazu naczynie z ryżem zostawić przykryte jeszcze przez kilka minut przed podaniem.

Można podawać na ciepło lub zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation