Kuchnia

dania

Papryka z mięsem


Składniki:


5 dużych czerwonych papryk
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
500 g mięsa mielonego
1 duża cebula
mały ząbek czosnku
1 kg pieczarek
przyprawa do mięsa mielonego
przyprawa uniwersalna
pieprz
chili
olej lub oliwa
sałata
3 torebki ryżu



Sposób przygotowania:


Papryki myjemy, okrajamy “kapelusz” i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, następnie ostudzony przesmażamy na oliwie z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce. Następnie podsmażamy razem na oleju aż cebula się zeszkli a pieczarki będą miękkie. Usmażoną cebulę i pieczarki przekładamy do średniej wielkości miski a na patelni smażymy na średnim ogniu mięso przez około 10 minut. Dodajemy przyprawy i zdejmujemy z ognia. Usmażone mięso mieszamy z cebulą i pieczarkami, dodajemy mały słoiczek koncentratu pomidorowego i wszystko razem dokładnie mieszamy. Gotowym farszem nadziewamy paprykę. Do żaroodpornego naczynia wlewamy szklankę wody i układamy w nim paprykę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30-40 min. Gotową podajemy ryżem, liściem sałaty polanym sosem jogurtowo- ziołowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation