Kuchnia

Ryby

Lemon sola z ananasem


50 ml sosu sojowego
50 dag filetów z soli
3 łyżki oliwy
10 arkuszy papieru ryżowego
10 dag marchewki
świeży ananas
puszka pędów bambusa (45 dag)
łyżeczka miodu
łyżka posiekanej świeżej kolendry
50 ml oleju sezamowego
łyżka prażonego ziarna sezamu
limonka
5 g Chili
2 g Imbiru

Rybę marynujemy w skórce otartej z limonki, chilli i imbirze Kamis. Dodajemy łyżkę sosu sojowego i łyżkę oliwy. Odstawiamy na 15 minut.

Na papierze ryżowym układamy pokrojoną w cienkie paseczki marchewkę, zamarynowany filet soli, a na niej cienkie plastry ananasa i zawijamy wszystko jak sajgonkę.

Układamy w koszyczku do gotowania na parze i gotujemy około 5 minut. Pędy bambusa przesmażamy na pozostałej oliwie z miodem i resztą ananasa. Dodajemy sok z limonki, kolendrę oraz olej sezamowy. Ugotowaną solę podajemy na pędach bambusa z ananasem, posypując prażonym ziarnem sezamu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation