Kuchnia

bon appétit

Kurczak z ryżem

Składniki
700 g podzielonego na porcje kurczaka
1 cebula
300 g mrożonego zielonego groszku
2 łyżki oleju
150 g długoziarnistego ryżu
sól i pieprz
3/8 I bulionu drobiowego
1/8 I białego wina
200 g wieprzowych filetów
1 łyżeczka masła
100 g konserwowego mięsa z krabów
1 łyżeczka curry

Sposób przygotowania

Kurczaka opłukać, osuszyć i poporcjować na mniejsze kawałki. Obra­ną cebulę pokroić w kostkę, a gro­szek częściowo rozmrozić.

Porcje kurczaka smażyć 10 minut na oleju, często odwracając, podsma­żyć też cebulę, dodać ryż i wymie­szać. Następnie dodać 1/2 łyżeczki soli, niewielką ilość pieprzu oraz bulion i wino. Potrawę dusić.

Pokrojone w paski filety wieprzowe podsmażać 6 minut na mocno roz­grzanym maśle, często odwracając, a usmażone doprawić do smaku. Dodać groszek, lekko posolić, przy­prawić pieprzem i podgrzac stale mieszajac.

Wieprzowinę i mięso z krabów wy­mieszać z ryżem oraz kurczakiem. Potrawę posypać curry i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation