Kuchnia

Desery

Semifreddo malinowe z bezami

Składniki:

2 jajka
4 czubate łyżki cukru pudru
500 ml śmietany 30%
100 g małych bezików
ok. 500 g malin

na polewę malinową *:

ok. ½ szklanki przecieru odlanego z 500g przetartych malin
2- 3 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki żelfiksu



* użyłam domowego dżemu malinowego. Na deser nakładałam za pomocą dekoratora do tortów.



Wykonanie:

Maliny przebieramy, delikatnie płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia. Przecieramy przez sitko. Ok. pół szklanki malinowego przecieru odlewamy do małego rondelka (garnuszka), wsypujemy 2 -3 łyżki cukru i 2 płaskie łyżeczki żelfiksu. Stale mieszajac doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 2 minuty na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia i jeszcze trochę mieszamy do zaniku piany, po czym odstawiamy do przestudzenia.

Jajka sparzamy wrzątkiem. Białka oddzielamy od żółtek, schładzamy, po czym ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty kogel-mogel. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej porcjami kogel-mogel delikatnie mieszając łyżką.

Dajemy porcjami przecier malinowy i grubo pokruszone bezy (trochę odkładamy do dekoracji), delikatnie mieszamy i przekładamy do małych miseczek (pojemniczków np. po jogurcie) przykrywając folia aluminiową lub lekko zwilżonej formy keksowej. Zamrażamy.

Po kilku godzinach deser nadaje się do jedzenia (ja przygotowuje w przeddzień podania i wkładam do zamrazarki na noc). Najlepiej smakuje na wpół rozmrożony lub bardziej. Podajemu z pokruszonymi bezikami i polewą (sosem) malinowym.
Smacznego :)

http://wkuchennymoknie.blox.pl/html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation