Kuchnia

Tarty słodkie

Tarta kawowa z mascarpone

Ciasto:
250 g mąki krupczatki
50g kakao
1 jajko
100g masła
2 łyżki cukru
2 łyżki śmietanki 30% do zagniatania

Budyń:
750ml mleka
4 żółtka
cukier z wanilią i ¼ szklanki cukru trzcinowego muscovado
6 łyżek mąki
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
5 łyżeczek żelatyny
150ml espresso

Krem mascarpone:
500g mascarpone
200g śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
+kawa do posypania
Przygotowanie:
Na stolnicę lub blat wysypujemy mąkę, kakao, cukier, dodajemy masło i siekamy nożem.
Wbijamy jajko, siekamy, potem dodajemy śmietankę i znów siekamy.
Zagniatamy ciasto i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 180ºC.
Ciasto wałkujemy na stolnicy i wykładamy na wysmarowaną masłem formę do tart o średnicy 30 cm. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut, odstawiamy do wystudzenia.
Do rondelka wlewamy ok. 650ml mleka, zagotowujemy wraz z cukrem waniliowym. Resztę mleka wlewamy do miseczki i miksujemy z mąką. Gdy mleko w garnku będzie wrzące, powoli wlewamy rozrobioną w mleku mąkę, szybko mieszając. Gotujemy wszystko przez kilka minut, a następnie zestawiamy z ognia.
W tym czasie ubijamy żółtka z cukrem, dodajemy do gorącego mleka i znów podgrzewamy, uważając tym razem, aby się nie zagotowało. Po chwili dodajemy kawę rozpuszczalną, mieszamy, zestawiamy z ognia.
Przygotowujemy espresso. Gdy będzie jeszcze gorące, dodajemy żelatynę, a następnie wlewamy do przygotowanej masy budyniowej i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.
Kiedy ciasto będzie wystudzone, posypujemy je łyżką kawy, używając sitka. Następnie wykładamy na wierzch jeszcze lekko ciepły budyń i posypujemy łyżką kawy. Odstawiamy do zupełnego wystudzenia.
Schłodzoną śmietankę wlewamy do miski i ubijamy na sztywno. Dodajemy następnie powoli mascarpone i cukier, wolno mieszając. Wykładamy na wierzch budyniu, posypujemy kawą i wkładamy do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation