Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Curry z ziemniaków z groszkiem - pyszne i błyskawiczne - przepisy kulinarne - MniamMniam.pl
SKŁADNIKI

1/2 kg ziemniaków nie rozpadających się podczas gotowania
1 i 1/2 szklanki świeżego groszku (można użyć też groszku mrożonego)
1 spora cebula cukrowa
1 papryczka chilli
2 łyżki masła klarowanego ghee (można zastąpić 1 łyżką masła zwykłego + 2 łyżki oleju)
puszka (400 ml) mleka kokosowego
1 łyżka przyprawy do curry
sól
świeżo zmielony pieprz
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na kostkę o boku około 1 cm. Obraną cebulą pokrój na cienkie piórka. Papryczkę przekrój, usuń nasiona, pokrój wzdłuż na kilka kawałków.
W garnku o grubym dnie rozgrzej masło, dodaj cebulę, lekko posól i smaż na średnim ogniu cały czas mieszając, aż stanie się szklista.
Do cebuli dodaj ziemniaki, przyprawę curry, wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez minutę, cały czas mieszając.
Do garnka dodaj papryczkę chilli oraz mleko kokosowe, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie (jeśli potrawa będzie zbyt gęsta, dolej trochę wody).
Dodaj groszek, wymieszaj i gotuj curry do jego miękkości. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj natkę i wymieszaj.
Podawaj z ryżem lub kuskusem. A jeśli masz świeżą kolendrę, dodaj ją zamiast natki pietruszki - danie będzie jeszcze pyszniejsze :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation