Kuchnia

babeczki na słodko

Składniki na 12 muffinek:

Ciasto kruche:

4 żółtka
¾ kostki masła
1-2 szklanki mąki
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
2 pełne łyżki cukru pudru

Nadzienie:

300 g krówek bądź gotowej masy krówkowej
200 g gorzkiej czekolady
50 g orzechów włoskich

Dodatkowo:

Forma do pieczenia muffinek

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche:

Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać w misce wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, żółtkami oraz masłem, a następnie wyrobić ciasto, po czym włożyć je do lodówki.

Nadzienie:

Do garnka przełożyć krówki i podgrzewać na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się.
Czekoladę pokroić w drobną kostkę.
Orzechy włoskie pokroić na 4 części.

Wykończenie:

Ciasto wyjąć z lodówki. Formę do pieczenia muffinek wysmarować masłem, każde jej wgłębienie wypełnić po brzegi ciastem kruchym. Wstawić do piekarnika i piec 8 minut w temperaturze 190°C.
Po wyjęciu z piekarnika do połowy każdego ciasteczka nakładać czekoladę, potem masę krówkową a na koniec orzechy włoskie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation