Kuchnia

babeczki na słodko

Muffinki gruszkowe z cydrem

Składniki:

250g mąki pszennej

125g cukru

100g cukru brązowego + po szczypcie do posypania każdej babeczki przed pieczeniem

2 łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki mielonego imbiru

pół łyżeczki cynamonu

4 małe lub 2 średniej wielkości gruszki

2 jajka

100ml cydru (Obowiązuje ta sama zasada co przy winach - jeśli nie da się go pić to nie nadaje się również do gotowania. Ja dodałam hiszpańskiej Manzanovy. Jeśli chodzi o cydry dostępne w Polsce wykorzystałabym dowolnego Westonsa lub słodki cydr francuski)

100ml oleju

70ml maślanki

1 łyżka miodu


Muffiny są smakowite, piękne i łatwe w przygotowaniu. W tym przepisie zajmiemy się wersją nieco mniej klasyczną od czekoladowej czy cytrynowej. W rolach głównych wystąpią gruszki, cydr, imbir i cynamon. Kombinacja tych smaków da efekt w postaci niezwykle aromatycznych, wilgotnych w środku i rozpływających się w ustach babeczek. Jak zawsze przy muffinkach przepis można streścić do słów: „w jednej misce połącz składniki suche, w drugiej mokre, wymieszaj całość, dodaj składnik przewodni (w naszym wypadku gruszki), ostatni raz wymieszaj, przelej do papilotek, piecz przez 20-25 minut”.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation