Kuchnia

pierogarnia

Pierogi z mięsem

Składniki
Ciasto pierogowe (na ok. 70 dużych lub 100 małych pierogów):

ok. 4 szklanki mąki
1,5 szklanki ciepłej wody
1-2 jajek
4 łyżki oleju rzepakowego
1,5 łyżeczki soli

Farsz mięsny:

500 -600 g mielonego mięsa
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
sól, pieprz, słodka papryka
olej rzepakowy do podsmażenia


Sposób przygotowania:
Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać. Na dużą, rozgrzaną patelnię wlać olej rzepakowy (ok. 2-3 łyżki). Następnie na gorący olej wrzucić czosnek i cebulę, zeszklić. Dodać mięso i chwilę podsmażać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Ciasto przygotować wg tego przepisu na pierogi ruskie. Ciasto pierogowe cienko rozwałkować, wykrawać z niego krążki za pomocą szklanki. Na każdy krążek kłaść po 1 łyżce farszu (najlepiej na spodnią część - tę od blatu; jest wilgotniejsza i będzie się lepiej kleić) i zlepiać pierożki. Gotowe, przed gotowaniem, układać na czystej i świeżej ściereczce bawełnianej. Pierogi wrzucać partiami (po ok. 10 sztuk) do osolonej, gotującej się wody. Przez pierwszą minutę mieszać delikatnie drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię gotować ok. 1 minutę. Można podawać z podsmażoną cebulką, ze skwarkami ze słoniny, z roztopionym smalcem (najlepiej domowym).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation