Kuchnia

pierogarnia

Pierogi z serem

Składniki

Ciasto:
1 kg mąki
1 jajko +1 żółtko
2 łyżki oleju
szczypta soli
gorąca woda
Farsz:
1/2 kg sera białego półtłustego
2 woreczki suchego ryżu
cukier waniliowy
cukier
1 żółtko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
cynamon
Etapy przygotowania

Ryż ugotować,przestudzić,zmielić razem z serem przez maszynkę,dodać cukier do smaku(słodzimy wg własnego smaku)
cukier waniliowy,mąkę ziemniaczaną i zółtko ,wyrobić farsz.
Zagnieść ciasto,rozwałkować ,wykrawać placki szklanką lub robić wałeczki jak na kopytka,kroić na kawałki i wałkować placuszki.
Nadziewać farszem,lepić pierogi dowolnej wielkości.
Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju.
Najlepiej smakują odsmażane,posypane cynamonem.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation