Kuchnia

Kuchnia na słodko

Tarta dyniowa
Składniki:
Spód:

• 300 g ciasteczek maślanych*
• 3 łyżki masła
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej

Masa:
• 500 g sera ricotta w kubeczku
• skórka starta z 1 - 2 pomarańczy
• kilka kropki ekstraktu pomarańczowego (opcjonalnie)
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 2/3 szklanki cukru
• 4 jajka
• 1 i 1/3 szklanki (230 g) purée z pieczonej dyni**


do dekoracji: starta skórka z pomarańczy oraz mini beziki lub bita śmietana (minimum 36% lub 30% ale usztywniona żelatyną)


Przygotowanie:

•Ciasteczka bardzo dokładnie rozkruszyć na proszek w rozdrabniaczu lub melakserze. Dodać roztopione masło i zmiksować na gładką masę. Formę na tartę o średnicy 23-24 cm wyłożyć ciasteczkami, jak najmocniej dociskając ciasteczka do formy. Wstawić do lodówki.
•Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do misy miksera włożyć ser ricotta, dodać skórkę z pomarańczy i ekstrakt jeśli go używamy, wsypać mąkę ziemniaczaną i zmiksować na małych obrotach miksera. Następnie dodać cukier i znów zmiksować. Dodawać po jednym jajku za każdym razem miksując (krótko, tylko do połączenia się składników). Na koniec zmiksować z purée dyniowym.
•Na spód z ciasteczek wysypać cynamon i gałkę i rozprowadzić palcami po powierzchni tarty, wyłożyć masę serową, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez około 25 minut lub do czasu aż masa będzie już ścięta (nie za długo, aby masa nie wyszła za sztywna).
•Tartę posypać startą skórką z pomarańczy, pokroić na porcje, udekorować bezami lub bitą śmietaną. Czytaj więcej w BLOGU.

* lub własny kruchy spód wcześniej podpiekany jak w tym przepisie.

**Jak upiec dynię: około 2 kg dyni umyć i pokroić na około 6 części, usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka (wbity widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu). Łyżką wydrążyć miąższ z upieczonej dyni i zmiksować ją blenderem na gładkie purée. Odmierzyć potrzebną ilość.

http://www.kwestiasmaku.com/desery/tarty/tarta_dyniowa/przepis.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation