Kuchnia

food na drożdżach

Drożdżówki malinowo-kokosowe

Zaczyn:

pół kostki świeżych drożdży (50g)
0,5 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
Drożdże pokruszyć, rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać mąkę i cukier, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Ciasto:

80 dkg mąki pszennej*
0,5 szklanki cukru
350g serka homogenizowanego (w temp. pokojowej)
70g masła (rozpuszczonego)
1 łyżka cukru z wanilią
2 jajka
wyrośnięty zaczyn
Jajka lekko ubić z cukrami, dodać serek homogenizowany. Mąkę przesiać, dodać sól, masę jajeczno-serową i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Na koniec dodać rozpuszczone masło i wyrabiać jeszcze ok. 5 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( powinno podwoić swoją objętość).

Kruszonka:

125g masła
1 niepełna szklanka mąki
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki mielonych wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru
Masło roztopić i ostudzić, wymieszać z podanymi składnikami. 

Ponadto:

maliny (ok. 4 szklanek -sypałam na oko ale myślę, że gdzieś tyle zużyłam)
8 łyżek mielonych wiórków kokosowych
Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na prostokąt (grubość 0,5mm). Posypać mielonymi wiórkami kokosowymi - po 4 łyżki na każdy prostokąt (wiórki wchłoną ewentualny sok z malin) i docisnąć dłonią do ciasta. Wyłożyć na wierzch maliny i skręcić ciasno jak roladę. Pokroić rolady w plasterki, ułożyć na blaszce zachowując odstępy, posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 min. Piec w temp. 180 C ok. 15-20 min.

* gdyby ciasto zbyt się lepiło można podsypać odrobiną mąki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation