Kuchnia

food na drożdżach

Bułeczki drożdżowe z rodzynkami

CIASTO DROŻDŻOWE
*500 g mąki tortowej
*250 ml mleka, ciepłego
*25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych
*100 g masła, roztopionego
*1 jajko
*2 łyżeczki cukru
*1/2 łyżeczki soli

NADZIENIE
*100 g rodzynek
*50 g skórki cytrynowej (kandyzowanej)
*2 łyżki masła, roztopionego
*50 g cukru
*1/2 łyżeczki cynamonu
*1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

GLAZURA
*40 g cukru
*60 ml wody

Mąkę przesiewamy do dużej miski. W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże, wlewamy do mąki. Dodajemy roztopione masło, sól, cukier, jajko i wyrabiamy. Ciasto powinno być gładkie i jednolite. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ok. 1,5 godz. Stolnicę oprószamy mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy na prostokąt o wym. około 30 x 40 cm. Smarujemy roztopionym masłem zostawiając 1-2 cm wolnej przestrzeni od krawędzi ciasta. Oprószamy cukrem, cynamonem, przyprawą do piernika oraz rodzynkami i skórką. Zwijamy jak roladę zaczynając od dłuższej strony. Ciasto kroimy na 12 kawałków. Formę o wymiarach około 32×22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy w dosyć dużych odstępach obok siebie bułeczki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia ok. 30- 40 min. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 20-25 min do zarumienienia.

W niewielkim rondelku doprowadzamy do wrzenia wodę razem z cukrem. Gotujemy 2-3 min. do uzyskania syropu. Smarujemy jeszcze lekko ciepłe bułeczki i zostawiamy do wystudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation