Kuchnia

food na drożdżach

Miodowe ciasto drożdżowe z figami


Puszyste drożdżowe z duuużą ilością cudownego miodu oraz świeżymi figami. Idealne do porannej herbatki, popołudniowej kawy lub kubka mleka. Wiem, że w Polsce trudno o apetyczne świeże figi, dlatego z powodzeniem możecie zastąpić je malinami, jeżynami lub śliwkami węgierkami. Polecam!

składniki:

15g drożdży świeżych
2 łyżki mleka
2 jajka
1 żółtko
50g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
100g płynnego miodu + 2 łyżki
120g jogurtu naturalnego
75g masła
290g mąki pszennej
duża szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny
7-8 fig, pokrojonych na mniejsze kawałki

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!

Mleko delikatnie podgrzać, dodać drożdże, dużą szczyptę mąki i cukru. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do napuszenia. W misie miksera ubić jajka, żółtko, cukry i miód na gęsty jasny krem. Mąkę przesiać z solą. Wymienić ubijające mieszadło miksera na zagniatające. Teraz do ubitej masy jajecznej dodać zaczyn, jogurt i połowę mąki. Wymieszać i wsypać pozostałą mąkę. Na koniec dodać miękkie masło i skórkę cytrynową. Mieszać około 10 minut. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5h.

Foremkę 21cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, rozłożyć równomiernie figi i odstawić na 45 minut. Przed pieczeniem polać łyżką miodu. Piec 20-25 minut w temp. 175st.C do suchego patyczka. Gorące polać drugą łyżką miodu. Ostudzić na kuchennej kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation