Kuchnia

wieprzowina, wołowina, dziczyzna

genialne żeberka ze śliwkami
Żeberka ze śliwkami
1kg żeberek wieprzowych
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
szklanka różowego wina
2 czubate łyżki miodu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka ostrej papryki
1 łyżka słodkiej papryki
sól, pieprze
3-4 łyżki mąki
olej
20 dojrzałych śliwek


Żeberka pokroić na małe porcje wzdłuż kostek. W płaskiej misce wymieszać mąkę, sól, pieprz i połowę papryki. Obtoczyć w tej mieszaninie mięso i obsmażyć na złoto. Przełożyć do większego rondla o grubym dnie. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić na nowym oleju. Dodać do mięsa. Żeberka podlać kilkoma łyżkami wody i poddusić chwilę pod przykryciem ok 10 minut. W dużym kubku wymieszać wino, miód, koncentrat i resztę papryki. Wlać do rondla, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić do miękkości żeberek - wyjdzie pewnie około 20 minut. Na koniec dorzucić wypestkowane śliwki i niech pyrczy jeszcze z 5 minutek. Sos jest genialny, mięsko mięciutkie i aromatyczne. Serdecznie Wam polecam! SMACZNEGO!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation