Kuchnia

wieprzowina, wołowina, dziczyzna

Pieczony schab z prażonymi jabłkami:
1 kg schabu

2 ząbki czosnku

1 łyżka suszonego rozmarynu

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyzki przyprawy do steku gruboziarnistej

Jabłka:

3 jabłka

2 łyżeczki startego świeżego imbiru

1 łyżeczka curry

świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

50 g masła

1 łyżeczka suszonego oregano

Do podania: biały ryż



Wykonanie:

Schab myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, lekko nacinamy od góry tak aby powstała kratka. Czosnek obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Mięso polewamy oliwą i układamy na wierzchu czosnek, posypujemy rozmarynem, czarnym pieprzem i wcieramy w mięso. Na wierzch posypujemy przyprawą do steków i zostawiamy co zamarynowania na co najmniej godzinę.

Przekładamy mięso do formy do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 25 minut. Mięso wyciągamy i zostawiamy na 10 minut aby odpoczęło.

Jabłka: W między czasie kiedy piecze się mięso przygotowujemy jabłka. Jabłka przecinamy na 4 części i wycinamy gniazda nasienne ale zostawiamy skórkę, kroimy jabłka na kostkę o wielkości około 2-3 cm . W rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy jabłka i chwilkę podsmażamy, dodajemy starty na tarce imbir i pieprz, na końcu dodajemy curry i suszone oregano. Jabłka powinny być podsmażane aż zmiękną ale nie będą się rozwalać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation