Kuchnia

wieprzowina, wołowina, dziczyzna

Tex Mex
Danie jednogarnkowe podawane najlepiej z nachos i guacamole - bardzo rozgrzewa!!!

SKŁADNIKI
350g chudej wołowiny
1 słoik sosu meksykańskiego
½ puszki czerwonej fasoli – opcjonalnie
1 opakowanie chipsów nachos naturalnych
1 pomidor
1 awokado
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka naturalnego jogurtu
oliwa z oliwek do smażenia
sól
pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1
Wołowinę kroimy w niedużą kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy na głębokiej patelni. Do wołowiny dolewamy wody i dusimy około 40 minut, co jakiś czas mieszając.
2
W międzyczasie możemy przygotować guacamole: awokado obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Z pomidora usuwamy gniazdo nasienne i również drobno kroimy. W miseczce mieszamy awokado z pomidorem, skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy jogurt naturalny. Wszystko dokładnie mieszamy.
3
Gdy mięso będzie już miękkie, zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy wodę. Następnie na patelnię wlewamy sos meksykański (dodajemy też opcjonalnie czerwoną fasolę), dokładnie mieszamy i chwilę wszystko razem podgrzewamy.
4
Gotowe chili podajemy z chipsami nachos i guacamole.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation