Kuchnia

Desery

Rogaliki
Po 1 jajku na osobę
2 łyżki octu
Garść pokrojonej w kosteczkę goudy
Garść pokrojonego w kosteczkę brie
Łyżka śmietany 18%
Łyżeczka masła.
Szczypta tartej gałki muszkatołowej.
Sól,
pieprz.
Płat ciasta francuskiego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego tymianku.
Kilka plastrów domowej szynki.
1 żółtko.
Masło do wysmarowania blachy.

Ciasto kroimy poprzecznie w długie trójkąty – o podstawie ok. 5 cm. Smarujemy mieszaniną koncentratu z oliwą i tymiankiem. Następnie na każdym, przy podstawie układamy niewielki plasterek cieniutko pokrojonej szynki domowej i zawijamy trójkąty lekko rozciągając boki. Gotowy rogalik lekko doginamy w księżyc. Smarujemy żółtkiem, układamy na natłuszczonej blaszce i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do jakichś 180°C na ok. 15 minut.

Jajka wbijamy pojedynczo do filiżanki, wodę z dodatkiem octu zagotowujemy, aż zacznie wrzeć, następnie zmniejszamy ogień, czekamy aż woda lekko się uspokoi i wtedy wlewamy jajo z filiżanki od razu zagarniając łyżką, aby powstał kulisty kształt. Gotujemy jeszcze jakieś 2 minuty.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojone w kosteczkę sery, mieszamy cały czas, aż sery się rozpłyną, dodajemy łyżkę śmietany. Cały czas mieszając dusimy, aż śmietana się zredukuje i całość nabierze konsystencji sosu. Doprawiamy szczyptą startej gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.
Jajka wykładamy na plaster wędliny, polewamy z wierzchu sosem, podajemy razem z ciepłymi rogaliczkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation