Kuchnia

Desery

Czekoladowa gruszka z jabłkowymi chipsami
Składniki:

2 dojrzałe gruszki

100 g gorzkiej czekolady min 70% kakao

250 ml półwytrawnego białego wina

250 ml wody

2 łyżki cukru brązowego

2 łyżeczki cukru wanilinowego

chipsy jabłkowe

Przygotowanie:

Wodę wymieszać z winem, cukrem i ekstraktem waniliowym, zagotować.

Gruszki obrać i włożyć do gotującej się wody tak by były zanurzone po koniuszek w wodzie, gotować pod przykryciem ok 8-10 min aż gruszki zmiękną ale nie za długo aby się nie rozpadły.

Jabłka pokroić w cieniutkie plasterki, można zanurzyć każdy plasterek w wodzie zagotowanej z cukrem (proporcje 1:2) a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 st C i ususzyć.

Ugotowane gruszki wyciągnąć z wody i odsączyć.

Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i oblać nią gruszki.

Ułożyć na talerzu i udekorować jabłkowymi chipsami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation