Kuchnia

Desery

Kawowa Pavlova z owocem granatu
Receptura:
4 białka
1 szklanka miałkiego cukru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej drobno mielonej (lub granulowanej ale roztartej)
350 ml śmietany kremówki (1 i 1/2 szklanki)
1 duży dojrzały owoc granatu

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180*C (350*F). Wyłóż blachę papierem do pieczenia (jeśli chcesz mieć konkretny rozmiar meryngi, to narysuj na papierze odpowiedniej wielkości koło).
Białka ze szczyptą soli przelej do bardzo czystej i suchej miski (najmniejsza drobina tłuszczu i białka się nie ubiją). Zostaw białka na kilka minut w temperaturze pokojowej. Po chwili możesz ubić pianę z białek. Gdy piana zacznie tworzyć sztywne pagórki to znak, że pora dosypywać stopniowo cukier. Na końcu dodaj proszek drobno mielonej kawy rozpuszczalnej. Rozsmaruj pianę na papierze do pieczenia nadając odpowiedni kształt. Następnie nożem z zaokrągloną końcówką zrób rowki z dołu do góry na obrzeżu surowej masy - to utwardzi pavlovą i ją ozdobi. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę. Upieczoną meryngę zostaw w piekarniku, nie otwieraj tylko wyłącz piekarnik. Bezę można wyjąć po całkowitym wystudzeniu.
Śmietanę ubij z odrobiną cukru i wyłóż na kawowy bezowy blat.
Owoc granatu rozetnij i wyjmij pestki. Przyozdób czerwonymi pestkami bitą śmietanę.

Ten tort bezowy możesz upiec wcześniej i przechowywać w szczelnym opakowaniu.
Pavlovą podaj najdalej 1 godzinę po przyozdobieniu bitą śmietaną i owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation