Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

PotrawyRegionalne: KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

0,5 kg śliwek węgierek
3 szklanki mąki
1,5 kostki margaryny
4 żółtka
niecała szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania

Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia.
Wsypałam cukier.
Dodałam żółtka i miękką,pokrojoną margarynę
Wymieszałam składniki.
Ugniecione ciasto podzieliłam na dwie części.
Włożyłam je na 30 minut do lodówki.
W międzyczasie umyłam i wydrylowałam śliwki.
Wyjęłam ciasto z lodówki.
Blachę o wymiarach 35 cm na 25 cm
wysmarowałam masłem i posypałam tartą bułką.
Wylepiłam ją jedną z połówek ciasta.
Ułożyłam na nim śliwki.
Drugą połowę ciasta starłam na tarce.
Wstawiłam formę z ciastem do nagrzanego piekarnika.Piekłam 45 minut w temp.180 stopni.
Po ostygnięciu,posypałam ciasto cukrem pudrem.
Wyszło pyszne!
Kruche,lekko słodkie i ten smak śliwki! ...ehh...pychotka!
Sami spróbujcie ;-) A zamiast śliwek możecie też użyć innych owoców.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation