Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

PotrawyRegionalne: CIASTO MEKSYKAŃSKIE

Składniki:

kostka margaryny
2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
4-5 łyżek gorzkiego kakao
4 jajka
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag rodzynek
10 dag orzechów włoskich
5-7 sztuk. śliwek suszonych
2 jabłka
2 gruszki

Na wolnym ogniu w garnuszku rozpuściłam kostkę margaryny z dwiema szklankami cukru, połową szklanki wody i 4-5 łyżkami kakao.
Wszystko dokładnie wymieszałam a po zagotowaniu odlałam około pół szklanki,która będzie potrzebna na polewę.
Całość ostudziłam, a w międzyczasie oddzieliłam białka z czterech jajek i zmiksowałam je na sztywną pianę.
Pozostałe cztery żółtka wymieszałam z wystudzoną masą kakaową.Dodałam dwie szklanki mąki
i trzy łyżeczki proszku do pieczenia.
Masę dokładnie wymieszałam.
Orzechy i śliwki pokroiłam na części.
Rodzynki zalałam na chwilę goracą wodą i
odsączyłam je z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym.Następnie dodałam bakalie do masy.
Jabłka i gruszki pokroiłam na kawałki i dołożyłam do bakali.
Na koniec włożyłam ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszałam.
Brytfankę wysmarowałam masłem, posypałam bułką tartą i wlałam do niej bakaliowo-kakaową masę.
Wstawiłam ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut i piekłam w temp.180 stopni.
Po upieczeniu odstawiłam do ostygnięcia.
Pozostało już tylko polać je polewą (odlane wcześniej pół szklanki).
Możecie też posypać je wiórkami kokosowymi lub migdałami... zaparzyć aromatyczną kawę
i delektować się tym pulchnym,cudownie pachnącym i wilgotnym ciastem ;)
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation