Kuchnia

SAŁATKI

PotrawyRegionalne: SAŁATKA Z GRUSZKĄ SEREM I ORZECHAMI

Dziś polecam sałatkę z karmelizowaną gruszką.
Połączenie sera pleśniowego, gruszki i orzechów daje niewiarygodny smak.
Sos z dodatkiem miodu, octu balsamicznego i musztardy dijon idealnie się komponuje ze składnikami sałatki.

Składniki na sałatkę:

dwie gruszki
rukola
sałata lodowa / mix dowolnych sałat
parę plasterków wędzonego boczku
garść orzechów włoskich / pistacjowych
kawałek sera pleśniowego np.gorgonzola

Składniki na sos:

łyżka masła
odrobina oliwy z oliwek
łyżka musztardy dijon
łyżka miodu
2-3 łyżki octu balsamicznego

Wędzony boczek podsmażyłam na chrupko.
Po usmażeniu wyłożyłam go na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Dwie gruszki umyłam i obrałam.
Na patelni rozpuściłam masło.
Dodałam musztardę dijon,miód i oliwę z oliwek.Do sosu włożyłam pokrojone gruszki.
Stopniowo karmelizowały się i nasączały sosem.Wlałam ocet balsamiczny, który przełamał słodko-ostry smak sosu.
Owoce i sos nabrały brązowego koloru.
Pokroiłam na mniejsze kawałki orzechy włoskie.Wsypałam je na patelnię.
Do miski wsypałam sałatę i rukolę.
Ułożyłam na nich chrupiące plasterki boczku,gruszkę i kawałki sera.
Całość polałam sosem z orzechami.
Rewelacja!
Idealne połączenie smaków.
Gorąco polecam.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation