Kuchnia

Pychoty

Ziemniaczana tortilla z chorizo

350 g ziemniaków (3 średnie), obrane, pokrojone w 1/2 cm plastry
1-2 łyżki oliwy
150 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w plasterki
1/2 cebuli, drobno posiekanej
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1/4 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
4 jajka
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
sól i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku

Pokrojone w palsterki ziemniaki wrzuć do osolonej zimnej wody i gotuj, aż zaczną mięknąć (ok. 5 minut od zawrzenia). Odcedź.

Na patelni (najlepiej żaroodpornej, która będzie można później wstawić do piekarnika) rozgrzej, na średnim ogniu, 1 łyżkę oliwy i obsmaż na niej plasterki choriozo, z obu stron. Przełóż je do miski. Na patelnię dodaj teraz cebulę, zeszklij ją, dołóż czosnek oraz wędzona paprykę i smaż jeszcze przez minutę, mieszając. Przełóż do miski z kiełbasą. Na patelnię wyłóż obgotowane plasterki ziemniaków i przyrumień je lekko z obu stron. Dodaj do miski z chorizo i cebulą.

W drugiej misce rozmąć jajka, wymieszaj je z natką pietruszki i dopraw solą i pieprzem. Masę jajeczną dodaj do miski z ziemniakami i chorizo, delikatnie wymieszaj.

Rozgrzej znowu patelnię. Jeśli trzeba, dolej oliwy i wylej na nią jajka wymieszane z ziemniakami i chorizo. Smaż, na niedużym ogniu, dopóki masa jajeczna nie zetnie się lekko w środku a boki i spód nie przyrumienią. Aby wykończyć omlet, można go na krótko wstawić do rozgrzanego wcześniej piekarnika (funkcja grill, górna półka) lub przewrócić na patelni na drugą stronę i dosmażyć (trudniejsze).

Podawaj z sosem pomidorowym sofrito i zieloną sałatą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation