Kuchnia

Pychoty

Curry z ciecierzycą
2-3 porcje

120 g suchej ciecierzycy*
1 łyżka ghee lub oleju
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 łyżeczki imbiru, startego na miazgę
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka garam masali
1 łyżeczka mielonego kminu
½ łyżeczki mielonej kolendry
¼ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki chili (lub do smaku)

2 średnie pomidory, bez skórki, posiekane

1 liść laurowy
1 szklanka wody

Ciecierzycę zalej wodą i zostaw na noc do namoczenia (szczegóły w tym poście).

W garnku o grubym dnie rozgrzej ghee lub olej i zeszklij na nim cebulę. Dodaj imbir, czosnek oraz przyprawy i smaż przez minutę, mieszając, aż zaczną mocno pachnieć. Posól lekko. Dodaj namoczoną ciecierzycę, pomidory, liść laurowy i zalej wszystko szklanką wody. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, aż ciecierzyca zmięknie, a pomidory rozpadną się. Pod koniec, odkryj i pozwój odparowac nadmiarowi wody (gdyby była taka potrzeba) i spróbuj, czy nie trzeba dodać więcej soli.

Opcjonalnie: możesz dorzucić na koniec kilka całych pomidorków koktajowych.

Podawaj z ryżem basmati, jogurtem, posypane natką kolendry. My lubimy też sobie do niego pochrupać papadamy.



* Do curry możesz dać ciecierzycę z puszki, osączoną oczywiście, ale dodaj ją do sosu pod koniec gotowania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation