Kuchnia

Pychoty

Strączkowe w roli głównej
Składniki na cztery porcje:
Biała fasola (nasiona suche) - szklanka
Cieciorka (nasiona suche) - 1/2 szklanki
Groszek konserwowy - 1/2 dużej puszki
Papryka czerwona - duża sztuka
Seler - 1/2 średniej sztuki
Cebula - pół sztuki
Pomidory w puszce
Koncentrat pomidorowy - 3 łyżeczki
Szczypiorek - do posypania
Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, ostra i słodka papryka, tymianek, oregano, pieprz, sól



Sposób przygotowania:
Fasolę i cieciorkę moczymy przez noc w wodzie.
Wrzucamy je go garnka (razem z wodą, w której się moczyły) i gotujemy do miękkości (ok. godzinę).
Do strączkowych dodajemy pozostałe warzywa: paprykę i cebulę pokrojone w kostkę, odsączony groszek konserwowy, seler starty na dużych oczkach oraz przyprawy: 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i łyżeczkę majeranku - gotujemy dopóki warzywa nie będą miękkie.
Do warzyw wrzucamy pomidory w puszcze i koncentrat pomidorowy - całość mieszamy, gotujemy jeszcze przez chwilę i doprawiamy do smaku (u mnie ostra i słodka papryka, tymianek, oregano,
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation